Hvilket ERP system skal jeg vælge?

de forskellige slags økonomisystemer

Der er nogle ting du bør overveje, inden du kaster dig ud i at købe et ERP system, om det er første gang eller du skal til at skifte dit nuværende system ud. Det drejer sig blandt andet om din virksomhed, dens fremtid, og hvad i lever af. Har du en lille iværksætter virksomhed, kan det nok ikke betale sig at kaste alt for mange penge efter et ERP system. Men er i mere end 5-10 medarbejdere, vil systemet kunne lette nogle af jeres arbejdsgange, bla. administrativt.

Hvad er forskellen på et økonomisystem og et ERP system?

Når man som mindre virksomhed går igang, har man for det meste et system til at holde styr på finanserne. Det system, om det er et excel ark mm. fungerer fint for mange. Men står din virksomhed til at vokse indenfor nogle år, er det værd at tage et kig på de andre muligheder. Skal du til at håndtere debitorer, kreditorer og lager, så skal der lige pludselig flere excel ark til, og det kan blive uoverskueligt.

Når din virksomhed begynder at vokse, og der kommer flere elementer der skal være styr på, er det værd at overveje om det ikke er på tide at investere i et ERP system. De findes i alle størrelser, så du behøver ikke købe et af de kæmpe store systemer, der er flere der er udviklet til den mellemstore virksomhed.

Hvilket ERP system skal jeg vælge
På billedet kan du se hvad de forskellige betegnelser for systemer indeholder.

Hav styr på din virksomhed – i tal

Når du så er kommet frem til, at det er på tide du skal have dig et ERP system eller måske skifte dit nuværende system ud. Så skal du igang med forarbejdet. Det arbejder du ligger inden du vælger system og leverandør, kommer dig til gode i den sidste ende. For jo mere styr du har på hele din virksomhed, jo bedre kan du fortælle leverandøren hvad du har behov for.

Derfor bør du kunne beskrive følgende i tal:
– Finanskonti og finansposteringer hertil
– Debitorer
– Kreditorer
– Salgs ordrer incl. gennemsnitligt antal ordrelinjer
– Købsordrer
– Produkter / Varer
– Sager/jobs/projekter

De tal vil give dig et godt overblik over din nuværende virksomhed, nu skal du til at kigge lidt ind i krystal kuglen.
Du skal overveje:
Hvor ser du din virksomhed bevæge sig hen?
Forventer du at vokse en del indenfor de næste par år?
Forventer du at i kommer til at ansætte flere medarbejdere, og hvilken slags medarbejdere har i brug for?
Har du planer om at implementere en webshop?

Overstående spørgsmål kan være svære at svare på, men når du har tænkt over spørgsmålene bliver det lettere for dig at svare når leverandøren spørger. Spørgsmålene gør det lettere for leverandøren at finde det rette system til dig.

Når du så skal til at vælge

Så er det vigtigt ikke bare at tage det første og det bedste. Hør flere leverandører ad, hvad de mener vil være ideelt for dig. De systemer de vender tilbage med, skal du holde op mod hinanden.
Vurder følgende:
Hvad koster systemet at have, pr. licens?
Kan det tilpasses løbende?
Hvor let er det at udvide?
Hvor meget tid vil leverandøren ligge i projektet? Samt hvilke medarbejdere.

Når du har styr på ovenstående, er du godt på vej til at finde det helt rigtige system til din virksomhed. Når du har overvejet alt det ovenstående, får du også et godt overblik over din virksomhed og dens behov. På den måde er du helt inde i projektet fra starten, og slipper for at der kommer nogle overraskelser.

Så dette blogindlæg giver dig ikke svar på det præcise system du skal vælge, men giver dig et overblik over hvordan du finder frem til det bedste for din virksomhed.

Support

D. 17 September afholder vi gå-hjem-møde om produktionsstyring i ERP systemet.