Hvad er ERP?

Et system der samler din virksomhed et sted

Enterprise

Resource

Planning

Hvad betyder ERP?

ERP står for Enterprise Resource Planning. Det er altså et softwaresystem, som virksomheder kan bruge til at planlægge, overskue, automatisere og styre deres forskellige ressourcer og processer.

Det lyder temmelig bredt. Og det er det sådan set også. Der er mange muligheder i et ERP-system. Men lad dig ikke skræmme af kompleksiteten. Langt de fleste ERP-systemer kan tilpasses lige præcis din virksomheds behov og ønsker.

Hvad kan et ERP-system?

Et ERP-system forbinder arbejdsprocesser og samler hele din virksomhed ét sted. På den måde er det lettere og mere effektivt for dig at holde styr på, planlægge, styre og arbejde med din virksomheds ressourcer.

Det betyder fx, at din virksomheds salg, ordrebehandling, pluklister, indkøb, produktion, lagerstyring, logistik, projekter, fakturering, CRM mm. kan samles ét sted.

Hvad er formålet?

Formålet med ERP-systemet er at give virksomheden en mere effektiv og sammenhængende måde at håndtere sine arbejdsgange og ressourcer på.

Økonomisystem? Regnskabssystem? ERP-system?

Hvad er ERP

Man taler ofte om både økonomisystem, regnskabssystem og ERP-system. Er det tre ord, der betegner det samme, eller hvordan hænger det sammen? Få svaret her.

Økonomi og regnskab er blot én del af et ERP-system. Og en ret væsentlig del! Finans er nemlig grundlaget eller kernen i ethvert ERP-system.

Men et ERP-system kan også indeholde meget mere end økonomi og regnskab. Det kan fx være lagerstyring, CRM, HR osv. Det kan du læse mere om nedenfor i afsnittet om ERP moduler.

Et ERP-system kan godt fungere udelukkende som økonomisystem eller regnskabssystem, men du har muligheden for at styre mange flere processer deri.

ERP moduler

Som nævnt kan et ERP-system tilpasses den enkelte virksomheds behov, ønsker og størrelse.

I de fleste ERP-systemer, kan du nemlig selv vælge, hvilke og hvor mange moduler, din virksomhed har behov for. ERP-systemer kan indeholde flere forskellige moduler i flere forskellige størrelser. Hvis din virksomhed er en mindre konsulentvirksomhed, vil du sandsynligvis ikke have brug for ligeså mange og store moduler, som en stor produktionsvirksomhed vil.

Modulerne i et ERP-system kan være:

  • Økonomi og regnskab
  • Salg
  • Indkøb
  • Lager
  • Produktion
  • Projekt
  • CRM
  • HR

Skulle din virksomhed have specifikke processer, kan modulerne tilpasses til at håndtere det.

Hvilket ERP-system skal du vælge?

Det kan være meget svært for os at svare på, hvilket ERP-system du skal vælge, hvis vi ikke kender din virksomhed og jeres behov.

Men! Siden her kan alligevel hjælpe dig på vej. Her er nemlig nogle overvejelser, du kan gøre dig, hvis du overvejer at anskaffe dig et ERP system.

Du er selvfølgelig også altid velkommen til at kontakte os på 86309302 eller info@periti.dk. Du kan også booke et uforpligtende møde nederst på siden. Så kan vi lære din virksomhed og jeres behov bedre at kende.

Hvilket behov har du og din virksomhed til et ERP-/økonomi-system? Dette spørgsmål skal du stille dig selv for at spore dig ind på, hvilket system der er ideelt for jer.
Hvis du ikke ved, hvor du skal starte, kan du læse vores 6 punkters guide til det rigtige ERP-valg her.

Her er et lille udpluk af forskellige ERP-systemer på markedet.

Vi kender dem alle, men det er ikke alle, vi selv arbejder og rådgiver i.
De systemer, vi beskæftiger os med, er markeret med fed, og du kan læse mere om dem ved at klikke på navnet.

Små og mellemstore systemer:
– E-conomic
– Uniconta
– Microsoft Dynamics Business Central
– SAP One

Større systemer:
– Microsoft Dynamics F&O

– SAP
– Visma.net

ERP-systemet kan håndtere dine aktiviteter fra første kontakt med kunden til afslutning af projekt og fakturering i ét og samme program. Det er uanset, om du er konsulent, har en webshop, ejer en produktionsvirksomhed, har en håndværkerforretning eller noget derimellem.

Langt de fleste ERP-systemer kan tilpasses lige netop din virksomhed og dens behov. Fx vil mange produktionsvirksomheder have behov for at automatisere forskellige processer i virksomhedens flow. En konsulent- eller servicevirksomhed kan have behov for andre funktioner som eksempelvis CRM og projektstyring.

Vi har samlet både fordele og ulemper, når det kommer til ERP-systemer.

Læs dem her: ERP system fordele og ulemper.

Har du flere spørgsmål?

Vi har samlet en række spørgsmål, som vi ofte bliver stillet.

Læs både spørgsmål og svar her: ERP FAQ

Et praktisk eksempel

Hvad er erp

Brug for et eksempel? Her kan du læse om, hvordan et ERP-system helt konkret kan hjælpe en virksomhed:

En af vores kunder har en stor produktion. Kunden har fået opsat et ERP-system, så det kan håndtere hele virksomheden og gøre datadelingen mellem afdelingerne let.

Sælgerne i virksomheden kan tilrettelægge deres dag og oprette ordrer i systemet. Produktionsmedarbejderne kan tilgå deres opgaver direkte fra computeren ude i produktionen og registrere den tid, de bruger på opgaverne. Når ordrerne er færdige og bliver lagt klar til levering kan systemet bestille fragten og sende oplysningerne til kunden. I administrationen kan medarbejderne følge ordrerne, hvor meget tid der er brugt på dem, og om der har været problemer.

Systemet har gjort det administrative arbejde en del lettere, da medarbejderne har adgang til al den data, de har behov for.
Selvom virksomheden har fordoblet indtjeningen, har man ikke haft behov for at hyre flere administrative medarbejdere, fordi ERP-systemet har kunnet klare en stor del af arbejdet. Den økonomiansvarlige skal blot tjekke fakturaerne, som systemet udformer samt betalingerne i banken.

Du kan læse flere specifikke eksempler her:

Book et uforpligtende møde

Den første time er gratis.

Skal vi komme ud og tage en uforpligtende snak om jeres ERP system?

Book et møde her. Så kommer en af vores konsulenter ud til jer.

På mødet snakker vi om jeres løsning, og hvor I oplever gode ting og/eller udfordringer.

Du kan booke et møde her eller ringe 8630 9302.

D. 17 September afholder vi gå-hjem-møde om produktionsstyring i ERP systemet.